Legközelebbi mérkőzés
OB I 1. forduló Szept 15 12:00
Phoenix Wizzards - Torpedo Justitia
Törökbálint
Edzések
Felnőtt edzésidőpontok:
Hétfő: 19:00 - 20:30
Csütörtök: 19:00-20:30
 
Helyszín:
ATTE Sportcsarnok
1139 Budapest, Rozsnyai u. 4.
Tagdíjak
csapattagok: 8000 forint / hó
edzés: 1500 forint / alkalom
             7000 forint / hó
Fizetés az alábbi számlára:
10300002 - 10666049 - 49010026 (MKB Bank)
AKCAL RICHÁRD
Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó: 
Floorballról
A floorball
 
 A floorball a labdajátékok csoportjában tartozó csapatjáték. Az egymás ellen játszó két csapat igyekszik ellenfele kapujába minél több gólt ütni. A játék közben a gyorsaság és állóképesség mellett a labda megszerzése, továbbadása, ütése, a cselezés elképzelhetetlen kitűnő reflexek nélkül. A játékot teremben, 50 cm magas palánkkal elkerített játéktéren játsszák. A szabályai a veszély nélküli, sportszerű játékot segítik. A labda kezelése, továbbítása, valamint a lövések a futómozgással összhangban fejlesztik a törzs és a karok izomzatát, s fejlesztik a gyorsaságot, a gyorsasági állóképességet, s magát az állóképességet is.
Természetesen az előbb említett kondicionális képességek mellet olyan koordinációs képességeket, mint az ügyesség, a téri tájékozódó képesség, egyensúlyérzék, ritmuskészség is remekül fejleszti. A játékban nagy szerep jut a térlátásnak, összpontosítóképességnek, és a gyors reflexnek. A játékhelyzet a mérkőzés során többször is változik, s bár posztok szerint megkülönböztetünk védőket, s támadókat, de a korszerű játék a játékosok azon komplex játéktudását igényli, hogy mindegyik játékos tudjon védekezni, támadni, s minden játékos egyszerre tudjon védekezni, s támadni, annak megfelelően, hogy a játékhelyzet mit kíván meg.
Mint csapatjáték, fejleszti a gyerekek (sportolók) közösségi érzését, értelmét és kombinációs képességét. Gondoljunk csak bele, mennyi feladathelyzet elé állítja a játékosokat a játék. A megannyi játékszituáció megannyi döntési kényszert jelent.
A floorball magán hordozza a gyeplabda, a jégkorong, a bandy (jéglabda), s a kispályás labdarúgás (futsall) különböző jellegzetes jegyeit.
 
 Sportágtörténet
 
A floorball a talán az egyik legrégebbi labdajáték a földön. Már az australopytechus korából maradtak fent kőből készített, a mai ütőkhöz hasonló pattintott eszközök, melyek feltehetően egy, a floorballhoz hasonló játék kellékei lehettek.
Azt nem tudni, hogy a labda milyen lehetett, de a fonott kapuk maradványaiból ítélve nagy valószínűséggel állítható, hogy az általuk játszott játék nem csak a floorball, hanem az összes ütővel játszott játék őse lehetett. A játék következő megjelenése a holt-tengeri tekercsekkel egyidős. A Holt-tenger mellett bizonyos feliratokon látható egy fából készült ütővel, egy szikladarabokkal (a palánk őse) elkerített pályán játszott játék, melynek célja az volt, hogy a fonott labdát kapuba jutassák.
A másik régi emlék az Eufrátesz folyó völgyében talált sírkamrák falain szereplő képek, melyeket kb. az i.e. 2000-ben rajzolhatott egy ismeretlen festő. A szemben álló játékosok a játék egyik legjellegzetesebb mozdulatához, a húzáshoz állnak fel. Később mind a görög, mind a római hadseregben közkedvelt játék volt.
Minden sportág igyekszik minél messzebbi gyökereket találni, szinte fetisizálni saját múltját, s ennek kapcsolatát a jelennel. A floorballal kapcsolatban, ha akarnánk sem tehetnénk meg ezt. Ebből következik, hogy természetesen az előbb leírtakból egy szó sem igaz.
Maga a floorball viszonylag fiatal sportág, története a nyolcvanas évek elejére tehető, amikor is egy Czitrom András nevű Svédországban élő magyar származású fiatalember találta ki többed magával. A jelentését, ha le kellene fordítani, talán teremhokinak mondanánk, de ezzel vigyázni kell, mert jócskán különbözik a jégen játszott nagytestvérétől, hisz ebben a játékban ütővel nem lehet bántani az ellenfelet, tilos mindenféle nem labdára irányuló testi kontaktus, tilos az ellenfél ütőjét felszedni, megütni, lefogni, és az egyik legfontosabb különbség, hogy az ütőt tilos térd fölé emelni, és alabdát sem lehet megjátszani e magasság felett.
 
 A nemzetközi történet
 
A floorball hazája Svédország, s feltehetően kitalálójait olyan célok vezérelték, hogy olyan sportágat hozzanak létre, amely jegyeiben hasonlít a jégkoronghoz, és jég hiányában is megfelelő kiegészítője, előkészítője legyen annak.
A Svéd Floorball Szövetség (Svenska Innebandyförbundet) 1981 november 7-én alakult meg, s egy évvel később már meg is rendezték az első női, majd 83-ban az első férfi Svéd Kupát. A megalakuláskor 35, 1984-ben már több mint száz, sőt 1987-ben már 500 csapat volt a tagja. 1983. decemberében Japánban is alakult floorball szövetség, s innen már nem volt megállás, sorban alakultak meg a nemzeti szövetségek mind Európában, mind azon kívül. 1985-ben Svájcban és Finnországban, 1989-ben Dániában és Magyaroszágon, 1991-ben Norvégiában, 1992-ben Oroszországban, Csehországban, Németországban, 1993-ban az USA-ban, Észtországban, Lettországban, 1995-ben Lengyelországban, Belgiumban, Szingapúrban, Nagy-Britanniában, 1996-ban Ausztriában és Ausztráliában, 1998-ban Brazíliában, Spanyolországban, Hollandiában, Szlovákiában, 2000-ben Olaszországban és Szlovéniában, majd 2001-ban Új-Zélandon. Legutoljára még ebben az évben Kanada is csatlakozott a nemzetközi szövetséghez.
A Nemzetközi Floorball Szövetség – International Floorball Federation – (IFF) 1986-ban alakult meg Svédország, Finnország és Svájc vezetésével. Feladatuk volt az egységes szabályok írásba foglalása, az alapszabályzat és versenykiírások megalkotása.
Az IFF első elnöke a játék kitalálója Czitrom András lett. A tisztséget 1992-ig töltötte be, őt 96-ig a finn Pekka Mukkala követte, s 96-tól napjainkig a szövegség első embere a svéd Tomas Eriksson.
Jelenleg 47 ország tagja a nemzetközi szövetségnek, s mintegy 4000 klubot és 278 000 játékost tartanak nyilván.
Kezdetekben a három alapító ország részvételével évente rendezték meg a Három Nemzet Kupáját. Európa Bajnokságokat 1996-ig rendeztek, azóta csak világbajnokságokra került sor. Az első férfi EB-t 1994-ben Finnországban, míg az első női EB-t, 1995-ben Svájcban tartották. A világbajnokságokra minden évben sor kerül, páros évben a férfiak, páratlan évben pedig a nők küzdenek meg a trófeáért.
Az első férfi VB-t 1996-ban Svédország, míg a nőit egy évvel később Finnország bonyolította le. A sportág dinamizmusára és népszerűségére jellemző, hogy a 1996-os svédországi döntőt több mint, 16 ezer ember előtt játszották a stockholmi Globe Arénában. Ez volt az addigi legnagyobb nézősereg előtt megrendezett esemény ebben a csarnokban, melyet még Lennart Johansson, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke, és a svéd királyi család tagjai is megtekintették.
Mi a floorball népszerűségének a titka? Csak találgatni lehet. Talán dinamikussága, gyorsasága, látványossága vonzza az embereket a játékhoz, s vannak már olyanok is, akik XXI. század sportjaként aposztrofálják.
 
A floorball hazai története
 
Magyarországra a sportág a nyolcvanas évek vége felé került. Először a felnőttek, főleg egyetemisták játéka volt, de a kilencvenes évek közepe táján mind az általános, mind a középiskolákban népszerűvé vált, köszönhetően a lelkes testnevelő tanároknak, akik felismerték a játékban rejlő oktatási és nevelési lehetőségeket. A magyar szövetség Magyar Palánklabda Szövetség néven nagyon korán már 1989. szeptemberében megalakult, de sajnálatos módon a belső széthúzás tönkretette az ígéretes kezdeményezést, s a megszűnés után csak 1997-ben alakult újjá. Mindezek ellenére nemzeti csapatunk rendszeres résztvevője a világversenyeknek, és a legutóbbi divízió B világbajnokságon történetének legelőkelőbb helyezését (3. hely) érte el.
Budapesten mára már legalább hatvan iskolában játsszák, s egyre több csapat nevez be az országos diákolimpia különböző korosztályos versenyeire, de a honi floorballnak olyan komoly vidéki fellegvárai is kialakultak, mint Komárom, Szolnok, Debrecen, valamint Eger, de több magyarországi városban is pezseg a floorballélet. A felnőtt OB I-es és OB II-es bajnokságokban osztályonként 8-10 csapat vesz részt, erős háttér a 20 fős OB III is. A nemzeti bajnokságon kívül minden évben megrendezésre kerül a Magyar Köztársasági Kupa is.
Természetesen nem csak férfiak, hanem nők is űzik a floorballt.
 
© 2013 torpedofloorball.hu - All Rights Reserved. Minden Jog Fenntartva.
A háttérképet készítette: Ressely Béla
Készítette: